Ο Τεντέν σπάει ταμεία!


Αίσθηση έχει προκαλέσει ένα απολύτως συλλεκτικό τεύχος του Τεντέν που βγαίνει σύντομα σε δημοπρασία στη Γαλλία.

Ο κ.Ντομινίκ ντε Βιλπέν
Πιο συγκεκριμένα, όπως πληροφορεί η Le Figaro, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και κορυφαίο στέλεχος του συντηρητικού κόμματος UMP Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ένας ευπατρίδης της γαλλικής πολιτικής και σπουδαίος βιβλιόφιλος, αποφάσισε να δημοπρατήσει στον οίκο δημοπρασιών "Πιέρ Μπερζέ & Σία" την "πολιτική" του βιβλιοθήκη, ένα σύνολο άνω των 400 τίτλων. Μεταξύ αυτών την μέγιστη εντύπωση έχει προκαλέσει όχι κάποιο από τα σπάνια χειρόγραφα του Μουσσολίνι ή του Τρότσκυ, σπάνιες εκδόσεις του Σολτζενίτσιν και έργα των ντε Γκώλ, Καμύ και Σελίν με αφιερώσεις αλλά ένα τεύχος του... Τεντέν!
Πρόκειται για ένα τεύχος της πρώτης προπολεμικής κυκλοφορίας της πρώτης σειράς του πασίγνωστου κόμικ του Ερζέ με τίτλο "Ο Τεντέν στη χώρα των Σοβιέτ". Το τεύχος είναι ασπρόμαυρο και παρότι άλλα της ίδιας σειράς, όπως τα "Ο Τεντέν στο Κονγκό" και "Ο Τεντέν στην Αμερική" επανεκδόθηκαν σε έγχρωμη έκδοση, αυτό δεν επανεδόθηκε ποτέ. Ο λόγος για αυτό δεν είναι γνωστός, ίσως οφείλεται σε πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου απαιτούσε συχνά ευαισθησία στις αναφορές στη Σοβιετική Ένωση. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο "πατέρας" του Τεντέν, ο Ερζέ, έχει επικριθεί στο παρελθόν για τις πολιτικές του απόψεις που συνδέονταν με ρατσιστικές και ιδιαίτερα συντηρητικές πολιτικά ιδέες και την προβολή τους, ιδίως στα πρώτα τεύχη του κόμικ που είχαν κυκλοφορήσει στα χρόνια του Μεσοπολέμου.
Η συνολική αξία της δημοπρατούμενης συλλογής εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 1,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το εν λόγω τεύχος υπολογίζεται να πωληθεί έναντι 20.000 ως 30.000 ευρώ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τολμήστε στα σωστά πλαίσια!

Βόλτα στα υφασματάδικα της Αθήνας

Ερώτηση Αναγνώστη #2: Πού μπορώ να ράψω ένα χειροποίητο κοστούμι στην Αθήνα;