Ερώτηση Αναγνώστη #2: Πού μπορώ να ράψω ένα χειροποίητο κοστούμι στην Αθήνα;



Πρόσφατα φίλος του ιστολογίου μας ρώτησε:
"Έχετε να προτείνετε κάποιον ράφτη για ράψιμο κουστουμιού στην Αθήνα;"


Θα δώσουμε τώρα μια γενική πληροφοριακή απάντηση στο θέμα αυτό, χωρίς να μπούμε σε ειδικότερες αξιολογικές κρίσεις. Δυστυχώς πια στην Ελλάδα το επί παραγγελία προσωποποιημένο ράψιμο για τους άνδρες είναι μια δύσκολη και όχι πολύ οικονομική υπόθεση. Υπάρχουν, βέβαια, λύσεις που σχεδόν καλύπτουν τους πάντες.

Το κατά παραγγελία ράψιμο χωρίζεται σε δύο είδη, στο bespoke, όπου το ρούχο ράβεται εξ ολοκλήρου κι εξ αρχής πάνω μας με πατρόν που φτιάχνεται ειδικά για εμάς, και στο sur mesure, όπου ο ράφτης προσαρμόζει στα μέτρα μας ήδη έτοιμα πατρόν. Για τις διαφορές χονδρικά δείτε εδώ. Επιπλέον υπάρχουν και επιμέρους τεχνικές διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά τον βαθμό χρήσης κολλητών αντί για ραφτά μέρη κλπ, αλλά ας μην μπερδευόμαστε με αυτά. Γενικώς, το bespoke είναι αισθητά ακριβότερο από το sur mesure. Υπάρχουν ραφεία που ράβουν μόνο bespoke και κάποια που ράβουν και με τους δυο τρόπους. Επίσης, υπάρχουν βιοτεχνίες (κυρίως) που προσαρμόζουν τα πατρόν τους πάνω στον πελάτη, αν το ζητήσει, αλλά αυτό γίνεται κατά περίπτωση. Υπάρχουν διάφοροι παραδοσιακοί ράφτες, στο κέντρο και σε συνοικίες, θα βρείτε κάποιους μέσω του Χρυσού Οδηγού xo.gr ή και ρωτώντας κυρίως μεγαλύτερους στην ηλικία. Το κακό με αυτούς τους ράφτες είναι ότι αφενός αρκετοί είναι εμπειρικοί και περιορισμένης δυναμικής και αφετέρου όλοι σχεδόν είναι μεγάλης ηλικίας και σιγά-σιγά συνταξιοδοτούνται και σταματούν να εργάζονται.


Θα παραθέσουμε μερικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις ραπτικών οίκων της Αθήνας, με τους τέσσερις πρώτους να είναι οι επιφανέστεροι και μάλλον ακριβότεροι, αλλά και με την καλύτερη έξωθεν μαρτυρία: Bespoke Athens, Γιαννέτος, Παπαδογαμβρός, Κούρλας (δεν έχει ιστοσελίδα, απαράδεκτο εμπορικά). Επίσης κάποιοι επιπλέον που θεωρούνται οικονομικότεροι, δεν έχουν όμως τα διαπιστευτήρια των πρώτων. Σίγουρα βέβαια, δεν είναι το όνομα από μόνο του που κάνει καλό έναν επαγγελματία: Μετόζης, Πρέντζας, ​​Τσισκάκης, Μπάττος (η εικόνα της ιστοσελίδας μάλλον αδικεί την επιχείρηση, καθώς έχει αναλάβει ο νεαρός γυιός του Μπάττου).


Επειδή το ποσό που διαθέτουμε ή που είμαστε διατεθειμένοι να ξοδέψουμε είναι απολύτως υποκειμενικά μεγέθη, θα προτείναμε, σε πρώτη φάση να συλλέξετε πληροφορίες από όσους περισσότερους ράφτες μπορείτε και στην συνέχεια να πειραματιστείτε, να δοκιμάσετε, αναλόγως σε ποιον ή ποιους τελικά θα καταλήξετε, βάσει τιμής, καλού ονόματος/ποιότητας ή/και γεωγραφικής εγγύτητας. Φροντίστε να είστε ενημερωμένοι σε ένα βασικό επίπεδο ήδη πριν φτάσετε στο ραφείο. Υπάρχουν βασικά σημεία του σωστού κοστουμιού και της εφαρμογής που πρέπει να γνωρίζουμε, τα οποία βέβαια οφείλει να μας εξηγήσει και ο ράφτης μας. Ακούστε τις συμβουλές του, αλλά μην φοβηθείτε να πείτε την γνώμη σας, την απορία σας, την ένστασή σας. Και μην συμβιβαστείτε με προχειροδουλειές (πχ μη λειτουργικές κουμπότρυπες). Εκμεταλλευτείτε τις πρόβες, ώστε να επιτύχετε την βέλτιστη εφαρμογή, που είναι το απολύτως κεφαλαιώδες.

Θα μας ενδιέφερε πολύ να μοιραστείτε μαζί μας τα όποια συμπεράσματα ή τις όποιες εμπειρίες σας από αυτή την διαδικασία. Επίσης, να μας προτείνετε ράφτες που γνωρίζετε και να μας στείλετε τις κρίσεις σας για την δουλειά τους. Στο άλμπουμ μας για τα κοστούμια μπορείτε να δείτε εκατοντάδες φωτογραφίες, καθώς και χρήσιμα infographics για τα βασικά του bespoke κοστουμιού.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τολμήστε στα σωστά πλαίσια!

Βόλτα στα υφασματάδικα της Αθήνας