Ερώτηση αναγνώστη #1: Να μεταποιήσω σταυρωτά σε μονόπετα;

Πρόσφατα αναγνώστης και φίλος του ιστολογίου με ρώτησε:
"...έχω κάποια ραμμένα στο εξωτερικό πολύ καλά σταυρόπετα κουστούμια. Θα είχε νόημα να διερευνήσω την μεταποίηση τους σε μια πιο σύγχρονη γραμμή, ώστε να μπορέσουν αν επαναχρησιμοποιηθούν;"

Πρώτα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποιους μύθους ή αν θέλετε λανθασμένες αντιλήψεις που εξάγονται από το ερώτημα. Η κλασική ένδυση είναι από την φύση της διαχρονική, βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές και δεν επηρεάζεται από την προσωρινότητα της μόδας. Για παράδειγμα δείτε το κοστούμι της φωτογραφίας αριστερά ή καλύτερα το σύνολο. Θα έδειχνε απόλυτα επίκαιρο σε οποιοδήποτε σχεδόν μέρος του κόσμου από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 ως και σήμερα και προφανώς για πολύ καιρό ακόμη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όποιος επιλέγει την κλασική ένδυση είναι ταυτόχρονα ελεύθερος από το κυνήγι της μόδας και πάντα καλοντυμένος.

Φωτό του Simon Crompton
Η μόδα δεν είναι, προφανώς, κάτι άχρηστο. Δεν είναι όμως ούτε θρησκεία. Πρέπει να την λαμβάνουμε γενικώς υπ'όψη, να έχουμε αντίληψη των τάσεων που επικρατούν. Όσο πιο κλασικό κρατάμε το στυλ μας τόσο λιγότερο επηρεαζόμαστε από αυτήν. Για παράδειγμα, κάποιος που φορά πουκάμισα σε απλά και διαχρονικά χρώματα και σχέδια δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί με ένα παράταιρο πουκάμισο. 

Άρα, από τα παραπάνω είναι φανερό ότι θα πρότεινα, αν πρόκειται για σταυρωτά κοστούμια σε κλασική γραμμή, να μην πειραχτούν, δεν υπάρχει κανείς λόγος. Εκτός, όμως, του ότι το κλασικό κόψιμο και σχέδιο δεν επηρεάζεται από την μόδα, συμπτωματικά τα σταυρωτά είναι και πάλι στη μόδα και (επειδή στην Ελλάδα η μόδα καθυστερεί ένα με δυο χρόνια) θα μείνουν για κάμποσο καιρό ακόμα.

Αν πάλι κάποιος θέλει οπωσδήποτε να τα αλλάξει, πρόκειται για μάλλον ιδιαίτερα δύσκολη εργασία που απαιτεί έμπειρο ράφτη και πάλι θα έχει ίσως αμφίβολο αποτέλεσμα. Αν βέβαια πρόκειται για κοστούμια που αλλιώς θα τα φάει η ντουλάπα και η απαξία, αξίζει μια προσπάθεια. Σίγουρα επ'αυτού θα χρειαστείτε την γνώμη του ράφτη που εμπιστεύεστε. Για να πάρετε μια ιδέα για την κλασική γραμμή του σταυρωτού και για το ότι είναι όντως στη μόδα σας προτείνουμε να ρίξετε μερικές ματιές στον αντίστοιχο πίνακά μας στο Pinterest: https://gr.pinterest.com/ggentleman/pieces-suits/.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τολμήστε στα σωστά πλαίσια!

Βόλτα στα υφασματάδικα της Αθήνας

Ερώτηση Αναγνώστη #2: Πού μπορώ να ράψω ένα χειροποίητο κοστούμι στην Αθήνα;