"Ψώνισε λιγότερο, επίλεξε σωστά"

Είχα προχθές την ευκαιρία, ευρισκόμενος εκεί για άλλο λόγο, να δω το ανδρικό τμήμα του πολύ γνωστού πολυκαταστήματος ZARA. Ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ μερικές σκέψεις που μου προκάλεσε αυτή η επαφή με τα προϊόντα ένδυσης και υπόδυσης της συγκεκριμένης φίρμας.


Πλήρης απογοήτευση. Ένας ολόκληρος όροφος και ειλικρινά δυσκολεύτηκα εξαιρετικά να καταφέρω να ξεχωρίσω έστω κι ένα είδος που να άξιζε να αγοραστεί. Πέραν της απόλυτα γενικευμένης αίσθησης μαζικής παραγωγής που είναι εμφανής με την πρώτη επαφή -αλλά και εντελώς αναμενόμενη και εύλογη- τα ρούχα, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ είχαν και μια διάχυτη εικόνα προχειρότητας. Έδιναν την εντύπωση ότι είναι ρούχα φτιαγμένα να φορεθούν για σύντομο χρονικό διάστημα, να φαίνονται συμπαθητικά, χωρίς να έχουν όμως καμμία ποιότητα κατασκευής και ουσία. Και αυτό ακριβώς είναι ασφαλώς.


Το κυριότερο χαρακτηριστικό, που είναι ιδιαίτερα έντονο για όποιον στοιχειωδώς γνωρίζει ποιότητες, είναι τα υλικά από τα οποία φτιάχνονται αυτά τα ρούχα και παπούτσια. Ακόμα και με την πρώτη τους οπτική επαφή σου δίνουν μια εντύπωση "πλαστικίλας". Σχεδόν αποκλειστικά συνθετικά υφάσματα, επί το πλείστον χωρίς καθόλου παρουσία φυσικών νημάτων. Το συνηθέστερο επιχείρημα απέναντι σε αυτές τις διαπιστώσεις είναι ότι η χωλαίνουσα ποιότητά τους αντισταθμίζεται από την ιδιαίτερα οικονομική τιμή τους. Εδώ όμως βρίσκεται ο μεγαλύτερος "λάκκος στη φάβα". Αυτό απλώς δεν ισχύει. Γιατί αφενός πρόκειται σχεδόν πλήρως για κομμάτια που είναι εξαρχής σχεδιασμένα με τη λογική της ετήσιας κολεξιόν, οπότε την επομένη χρονιά απλώς θα φαίνονται περίεργα και αφετέρου γιατί στην πραγματικότητα με μια στοιχειώδη αποτίμηση κόστους/ποιότητας δεν είναι καθόλου φθηνά. 

Για παράδειγμα, όταν για ένα προχειροραμμένο και μαζικά παραχθέν πουκάμισο από συνθετικό ύφασμα πρέπει να δώσω σχεδόν 40 ευρώ, το βρίσκω εξαιρετικά ακριβό, γιατί με τα διπλά ή και λιγότερα χρήματα μπορώ να ράψω bespoke πουκάμισο (δηλαδή στα μέτρα μου!) από πολύ καλό βαμβακερό 100% ύφασμα. Οπότε; Όχι απλώς "η φθήνια τρώει τον παρά" αλλά μας πιάνουν και κορόιδα. Και για όποιον τέλος πάντων του φαίνεται περίεργο, ασυνήθιστο ή ακριβό να ράψει πουκάμισα στα μέτρα του, μπορεί με ακόμα λιγότερα χρήματα να βρει σε καταστήματα επώνυμα καλοραμμένα πουκάμισα από επίσης καλά υφάσματα. Για να μην αναφέρω βέβαια και την δυνατότητα αγορών από ηλεκτρονικά κατάστηματα μέσω διαδικτύου. Ισχύει λοιπόν αυτό που μας λέει και η εικόνα παρακάτω: "Ψώνισε λιγότερο, επίλεξε σωστά".




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τολμήστε στα σωστά πλαίσια!

Βόλτα στα υφασματάδικα της Αθήνας

Ερώτηση Αναγνώστη #2: Πού μπορώ να ράψω ένα χειροποίητο κοστούμι στην Αθήνα;