Στυλ υπό βροχή...

Αντιμετωπίζοντας την βροχή...

Στο μεσογειακό μας περιβάλλον το ύστερο φθινόπωρο και το χειμώνα στις καιρικές συνθήκες κυριαρχεί η υγρασία. Παρόμοιο είναι το σκηνικό κι ως τις αρχές τις άνοιξης. Έτσι έχουμε ένα περίπου εξάμηνο κατά το οποίο οι βροχές είναι από πιθανές έως και καθημερινές κατά διαστήματα. Μπορεί γενικά να μην έχουμε βροχές που διαρκούν πολύ, όμως ο καιρός είναι συχνά ευμετάβλητος και οι βροχές μπορεί να έχουν μεγάλη ένταση, ιδίως αν είναι σύντομες.
Πώς αντιμετωπίζουμε την βροχή; Κατ' αρχάς δεν την φοβόμαστε. Δεν πανικοβαλλόμεθα αν μας βρει ξαφνικά και απροετοίμαστους. Δεν επιστρατεύουμε κάθε απίθανο και αστείο μέσο για να μην βραχούμε. Ένας κύριος δεν φοβάται την βροχή. Αντιθέτως επιστρατεύουμε κάθε μέσο για να προφυλάξουμε όποιον πιο βιολογικά αδύναμο από μας συνοδεύουμε. Αν χρειάζεται προσφέρουμε και το πανωφόρι μας. Είναι εντελώς αναξιοπρεπές να μείνουμε στεγνότεροι από μια κυρία που βρίσκεται μαζί μας. Σε αυτά τα θέματα δεν χωρούν εγωισμοί, είναι ζητήματα στα οποία φαίνεται ο χαρακτήρας μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι στρατιωτικοί, που αθέλητα ακολουθούν ήθη παλαιότερων εποχών και μιας αριστοκρατικής για την ζωή αντίληψης, όταν είναι ένστολοι απαγορεύεται να φέρουν ομπρέλες, ανεξαρτήτως βαθμού και καιρικών συνθηκών. 



Αυτά φυσικά δεν σημαίνουν ότι αγνοούμε την πιθανότητα να βρέξει ή ότι αδιαφορούμε για την προστασία μας έναντι της βροχής, αντιθέτως πρέπει να φροντίσουμε να είμαστε προετοιμασμένοι σωστά όταν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Όμως δεν δείχνουμε φόβο ή αδυναμία στο ενδεχόμενο να βραχούμε και δεν βάζουμε τον εαυτό μας πάνω από κάποιον που συνοδεύουμε, είναι θέματα αξιοπρέπειας και ευγένειας.

Ομπρέλα, καμπαρντίνα, τζάκετ, αδιάβροχα παπούτσια. Τα όπλα μας για να μείνουμε στεγνοί.

Καμπαρντίνες κι αδιάβροχα

Ξεκινάμε λοιπόν από το πλέον αναγνωρίσιμο και καθιερωμένο στην διεθνή ανδρική γκαρνταρόμπα ρούχο κατά της βροχής, την (γ)καμπαρντίνα ή τρεντς-κόουτ (trench coat). Η λέξη ήλθε στα ελληνικά από την ονομασία του ομώνυμου υφάσματος που ανέπτυξε το 1879 ο Thomas Burberry. Μιας και δεν κάνουμε εδώ εξειδικευμένο αφιέρωμα δεν θα μπούμε στην ιστορία και τις λεπτομέρειές της, που όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει εδώ (στα αγγλικά) και εδώ (πολύ πιο σύντομα στα ελληνικά). Θα θυμίσουμε μόνο ότι η πιο λαμπρή και πιο καθοριστική στιγμή της υπήρξε η υιοθέτησή της ως επισήμου στρατιωτικού αδιαβρόχου του βρετανικού και του αμερικανικού στρατού ήδη κατά τον Α' ΠΠ.


Σήμερα εξακολουθεί να παραμένει ένα απαραίτητο πανωφόρι για κάθε άνδρα, ιδίως στο δικό μας κλιματικό περιβάλλον, όπου μπορεί να αντικαταστήσει για μεγάλο μέρος του χειμώνα τα βαρύτερα πανωφόρια. Η πιο κλασική είναι η βαμβακερή ή κυρίως πια σύμμεικτη σταυρωτή σε μπεζ χρώμα, όμως κάλλιστα μπορείτε να επιλέξετε άλλο χρώμα (από υπόλευκο ως και σκούρο μπλε) και άλλο σχέδιο, με κυριότερο αυτό της πιο απλής σχεδιαστικά, ίσιας και λιτής. Το μάκρος υπόκειται στην μόδα και αυξομειώνεται, με τις μακρύτερες να είναι πιο κλασικές και να ταιριάζουν καλύτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Επειδή γενικά οι καμπαρντίνες είναι ένα ιδιαίτερα παραδοσιακό ρούχο και συνήθως δεν παρουσιάζουν στυλιστικές υπερβολές, είναι σχεδόν πάντα κατάλληλες τόσο για casual εμφάνιση, όσο και για πιο αυστηρή επαγγελματική. Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες εδώ για μια μικρή ιδέα χρήσης της καμπαρντίνας αναλόγως της περίστασης. 


Επίσης, εκτός από τα κλασικά τρεντς-κόουτ σπανιότερα χρησιμοποιούνται και απλούστερα αδιάβροχα. Αυτά είναι είτε βαμβακερά, είτε σύμμεικτα (δηλαδή από ύφασμα ανάλογο με το χρησιμοποιούμενο στις καμπαρντίνες) είτε και καθαρά συνθετικά-πλαστικά. Τα τελευταία έχουν το μειονέκτημα ότι δεν επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει κι αν φορεθούν για αρκετή ώρα, συγκρατούν όλη την υγρασία πάνω μας με αποτέλεσμα να ιδρώνουμε και η αίσθηση να μην είναι καθόλου ευχάριστη. Προσωπικά δεν τα συνιστώ, αφού μια καμπαρντίνα κάνει την ίδια δουλειά με πολύ πιο ολοκληρωμένο κι αποτελεσματικό τρόπο.



Τζάκετς

Σε πιο ανεπίσημες, χαλαρές, casual περιστάσεις είναι προτιμότερο αντί της καμπαρντίνας να επιλέξουμε ένα τζάκετ με απόλυτη ή σχετική αδιαβροχοποίηση. Η τεχνολογία των υφασμάτων έχει πια εξελιχθεί εξαιρετικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ειδικά συνθετικά υφάσματα που προσφέρουν ολική ή μερική προφύλαξη από το νερό. Φυσικά δεν πάνε όλα τα υφάσματα κι όλα τα στυλ των τζάκετς με όλες τις περιστάσεις και τις συνθήκες. Άλλο είναι καταλληλότερο για μια εξόρμηση στη φύση κι άλλο για μια βόλτα στην πόλη. Ωστόσο, γενικά είναι καλό να έχουμε στη διάθεσή μας τουλάχιστον ένα τέτοιο τζάκετ, που να μπορεί να φορεθεί σε θερμοκρασιακές συνθήκες που μας εξυπηρετούν για όσο το δυνατόν περισσότερο. Δείτε εδώ μια συλλογή από φθινοπωρινά/ανοιξιάτικα αδιάβροχα σπορ τζάκετς.
Το πλέον παραδοσιακό αυτής της γενικής κατηγορίας είναι το θρυλικό waxed jacket, δηλαδή κερωμένο, από το ειδικό κερί αδιαβροχοποίησης με το οποίο καλύπτεται και το οποίο πρέπει ανά διαστήματα να ανανεώνεται. Το είδος αυτό αναπτύχθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των εκδρομικών και αθλητικών εξορμήσεων στην υγρή αγγλική εξοχή. Πέραν του πλέον κλασικού Barbour υπάρχουν κι άλλοι κατασκευαστές, μπορείτε να πάρετε μια εικόνα εδώ. Η διαδικασία ανακέρωσης γίνεται είτε από τον κάτοχο είτε από έμπειρο προσωπικό των κατασκευαστών.



Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε εδώ και στα δερμάτινα τζάκετς και μπουφάν. Το λείο δέρμα γενικά δεν υφίσταται άμεση φθορά από νερό, τουλάχιστον όχι αν δεν απορροφήσει πολύ μεγάλη ποσότητα. Ωστόσο, αν και μπορούμε να χρησιμοποιούμε το δέρμα ως αδιάβροχο υλικό για λίγη ώρα, είναι γενικά καλό αν το κάνουμε συστηματικά να κερώνουμε το δερμάτινο πανωφόρι μας με ανάλογη διαδικασία με αυτή του waxed jacket. Σε καμμία περίπτωση αυτό δεν περιλαμβάνει τα μη λεία δέρματα (σουέντ, κλπ), τα οποία υποφέρουν από το νερό και πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουμε να τα φοράμε όταν υπάρχει ενδεχόμενο να βρεθούμε στη βροχή.

Στεγνά πόδια

Εδώ το θέμα είναι λίγο σύνθετο. Τα παπούτσια υπόκεινται σε περιορισμούς, για παράδειγμα δεν μπορεί κάποιος να πάει στο γραφείο του με γαλότσες ή μπότες. Σε πρώτη ανάλυση, νομίζω ότι αν δεν υπάρχει φόβος για υψηλή στάθμη των ομβρίων υδάτων και ξέρουμε ότι η κίνησή μας θα είναι ελεγχόμενη, δηλαδή μέσα σε αστικό περιβάλλον (πεζοδρόμια κλπ), καλό είναι να φορέσουμε κανονικά τα παπούτσια μας. Σαφώς βέβαια και εδώ αποκλείονται τα πολύ ευαίσθητα στο νερό σουέντ. Επίσης μπορούμε να περνάμε τα δερμάτινα παπούτσια και μποτάκια μας με ειδικά προϊόντα αδιαβροχοποίησης (κερί ή λίπος) που βρίσκουμε σε πολλά καταστήματα εμπορίας και κυρίως επιδιόρθωσης υποδημάτων. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην επαφή των παπουτσιών με τις βρεγμένες επιφάνειες, καθώς τα απλά dress παπούτσια δεν διαθέτουν αντιολισθητική σόλα, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά επιρρεπή στο να γλιστρούν με κίνδυνο να χτυπήσουμε.
Αν δεν μας ενδιαφέρει να τηρήσουμε ένα σαφές επαγγελματικό στυλ γραφείου και είμαστε ντυμένοι σπορ ή casual, ακόμη περισσότερο αν ξέρουμε ότι είναι πιθανό να περάσουμε από λιμνάζοντα νερά ή παρόμοιες συνθήκες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πιο εξειδικευμένα παπούτσια (ή καλύμματα παπουτσιών), κατάλληλα για την βροχή. Δείτε μια ενδεικτική σταχυολόγηση κατά είδος εδώ. Αυτά τα παπούτσια σχεδόν πάντα έχουν μια στοιχειώδη τουλάχιστον ή και ενισχυμένη αντιολισθητική σόλα.


Σε περίπτωση βέβαια που γνωρίζουμε ότι θα κινηθούμε σε εξοχικό περιβάλλον, όπου είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συναντήσουμε και νερά και λάσπες, όπως και βρεγμένα χόρτα (που είναι εξαιρετική "παγίδα" για να κάνουμε μούσκεμα τα παπούτσια μας άμεσα) καλό είναι να πάμε σε μπότες βροχής ή, όπως τις λέγαμε μικροί, γαλότσες. Πρόκειται για λαστιχένια συνήθως υποδήματα, ψηλά ως το μέσο της κνήμης ή και ως το γόνατο, τα οποία είναι απολύτως αδιάβροχα. Πάντα διαθέτουν και αντιολισθητική σόλα, ώστε να είναι βέβαιο ότι δεν θα έχουμε κάποιο ατύχημα.



Ομπρέλες

Πάμε τώρα στο μόνο "ενεργητικό" μέσο προφύλαξής μας από την βροχή, την ομπρέλα. Πρόκειται φυσικά για ένα αντικείμενο εξαιρετικά κοινό, που έχουμε όλοι. Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα. Πολλοί συνηθίζουν να αγοράζουν πολύ φθηνές ομπρέλες, με την ιδέα πως πρόκειται για ένα απολύτως χρηστικό αντικείμενο, που εξυπηρετεί για λίγο ένα συγκεκριμένο σκοπό κι ύστερα το αφήνουμε στην άκρη. Είναι έτσι και δεν είναι όμως. Γιατί αφενός κι εδώ ισχύει το "ό,τι πληρώσεις παίρνεις" και αφετέρου μια φθηνή ομπρέλα μπορεί με λίγο δυνατό αέρα να υποστεί μεγάλη ζημιά, ίσως και να γίνει ακόμα κι επικίνδυνη για τους γύρω μας. Είναι καλό να επενδύσουμε σε μια ομπρέλα, αν και όταν έχουμε αυτή την δυνατότητα. Μια ομπρέλα που όχι απλώς θα μας προφυλάξει από το νερό της βροχής αλλά και που θα αντέξει στον δυνατό άνεμο και θα μας κρατήσει πολλά χρόνια, αποδεικνύοντας ότι τελικά ήταν φθηνότερη από μια που μας χάλασε μέσα στον πρώτο ή δεύτερο χειμώνα.

Ομπρέλα-μπαστούνι

Σχετικά με το σχήμα και το είδος της ομπρέλας, υπάρχουν βασικά τρία είδη. Η ομπρέλα-μπαστούνι (η κομψότερη απ' τις τρεις), η ομπρέλα χειρός και η ομπρέλα "τσέπης". Οι δύο τελευταίες είναι "σπαστές", δηλαδή πτυσσόμενες, άρα έχουν το μισό ή το ένα τέταρτο του μήκους της ομπρέλας-μπαστούνι. Γιαυτό το λόγο και τις προτιμούν πολλοί, επειδή λόγω του μικρότερου μήκους είναι εύκολο να τις κρατά κάποιος υπό μάλης ή να τις βάλει σε μια τσάντα. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή είναι καθαρά θέμα προσωπικού γούστου και προτίμησης, ωστόσο δείχνει μάλλον οξύμωρο να εμφανιστούμε σε μια βραδυνή εκδήλωση με μια πτυσσόμενη ομπρέλα.

Ομπρέλα χειρός

Σε ό,τι αφορά το χρώμα και το πιθανό μοτίβο της ομπρέλας, γενικά στις ανδρικές ομπρέλες κυριαρχούν τα πολύ σκούρα χρώματα, όπως το μαύρο και το ανθρακί, είτε μονόχρωμα είτε με πολύ ψιλό μοτίβο (συνήθως καρώ). Ωστόσο, αποφεύγοντας βέβαια την εκκεντρικότητα και την επιτήδευση, δεν χρειάζεται να θεωρούμε ταμπού την επιλογή μιας ομπρέλας με ένα πιο ζωηρό χρώμα ή κάποιο εμφανές μοτίβο (αν και είναι ασφαλέστερο να μείνουμε σε μονόχρωμες). Αν δεν έρχεται σε αντίθεση με τα ρούχα μας δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Μπορείτε να δείτε συλλογές από καλόγουστα ρούχα, παπούτσια κι αξεσουάρ για την βροχή εδώ κι εδώ, όπως και να παίρνετε ιδέες για το στυλ της βροχής και γενικά του φθινοπώρου στα διαρκώς ανανεούμενα άλμπουμ μας στο Pinterest και στο Facebook.


Κράτα την ομπρέλα σου!

Τέλος, και αυτό αφορά κυρίως όσους εκ της θέσεως ή του επαγγέλματός τους έχουν συνοδούς, ακολούθους κλπ, φροντίστε να κρατάτε οι ίδιοι την ομπρέλα σας. Είναι εξαιρετικά σοβαρό δείγμα αλαζονείας ή έπαρσης (ή τουλάχιστον φαίνεται ως τέτοιο!) να εμφανίζεται κάποιος να αναθέτει την ομπρέλα του σε κάποιο συνοδό, ιδίως αν αυτός είναι υφιστάμενός του καθ' οιονδήποτε τρόπο. Ενδεικτικά θα παραθέσω μια φωτογραφία του Αρχηγού της Αξ/κής Αντιπολίτευσης κ. Α.Τσίπρα σε ακριβώς τέτοια περίσταση, έχοντας αναθέσει καθήκοντα υποτακτικού σε ένα από τους αστυνομικούς της ασφάλειάς του, ενώ ο ίδιος έχει τα χέρια στις τσέπες.


Παρόμοια στιγμιότυπα φαντάζουν προκλητικά, όταν μάλιστα βλέπουμε ηγέτες παγκοσμίου επιπέδου να κρατούν οι ίδιοι την ομπρέλα τους, όπως για παράδειγμα παρακάτω ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ν.Κάμερον κι ο Αμερικανός Πρόεδρος Μ.Ομπάμα ή ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρ.Ρέηγκαν (με τη σύζυγό του Νάνσυ). Επίσης, όταν η ίδια η Βασίλισσα Ελισάβετ, η πλέον ισχυρή προσωπικότητα της μοναρχικής αριστοκρατίας στον πλανήτη κρατά και εκείνη η ίδια την ομπρέλα της (όταν έχει μάλιστα εκατοντάδες άτομα ως υπηρετικό προσωπικό). Στην φωτογραφία παρακάτω, πίσω της διακρίνεται και ο σύζυγός της Δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος, επίσης με την ομπρέλα ανά χείρας. Να μας κρατά κάποιος άλλος την ομπρέλα, ενώ είμαστε απολύτως ικανοί να το κάνουμε μόνοι μας, επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση που κάνουμε κάτι επίσημο, όπως πχ μιλάμε από βήματος κλπ.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τολμήστε στα σωστά πλαίσια!

Βόλτα στα υφασματάδικα της Αθήνας

Ερώτηση Αναγνώστη #2: Πού μπορώ να ράψω ένα χειροποίητο κοστούμι στην Αθήνα;